Termografia cu infraroșu este o metodă de diagnosticare a potențialelor probleme în clădiri, inclusiv infiltrarea apei, pierderea de căldură sau răcire, blocaje sanitare, sisteme mecanice care funcționează defectuos, instalații electrice supraîncărcate, defecte structurale și construcții de calitate scăzută.
Principalul avantaj al inspecției termografice este că acesta oferă o imagine asupra stării și condiției în care se află o clădire dincolo de ceea ce ochii pot vedea. Un alt plus este că inspecția de acest gen nu afectează și nu deteriorează zona testată. Când este utilizată pe sisteme mecanice sau electrice, aceasta nu interferează cu echipamentul, deci nu este necesar să opriți alimentarea clădirii cu energie electrică. Diagnosticul termografic oferă, de altfel, specificații clare despre locul în care ar trebui luate măsuri, economisind timp și bani.
UTILIZAREA LUMINII INFRAROSU PENTRU DETECTAREA SCURGERILOR
Odată ce apa a intrat în clădire, aceasta se răspândește peste tot și face dificilă găsirea sursei. Termografia în infraroșu este utilizată special pentru a detecta apa în locuri greu de văzut cu ochiul liber. Aceasta poate vedea starea acoperișului, a pereților și a țevilor. Analizele termografice sunt, de asemenea, eficiente în detectarea umezelii care s-a deplasat sub acoperiș și a pătruns în izolație.
Deoarece termografia cu infraroșu evidențiază clar diferențele termice din componentele unei clădiri, aceasta trebuie efectuată în condiții potrivite. Situația ideală pentru inspectarea acoperișului este după-amiaza. Când soarele apune sau acoperișul este umbrit de clădirile din apropiere, acesta se răcește, precum și umezeala de sub el. Dar apa reține căldura mai mult timp și astfel diferențele pot fi observate cu ușurință prin diagnosticarea termografică.