termografia-in-infrarosuTermografia în infraroșu este o metodă de diagnosticare a potenţialelor probleme în clădiri, inclusiv penetrarea apei, pierderea de căldură sau răcirea, înfundarea sistemului instalaţiilor sanitare, sisteme mecanice defecte, instalaţii electrice supraîncărcate, defecte structurale și construcții de slabă calitate.

Principalul avantaj al anchetei termografice еste că oferă o imagine de ansamblu a situației și condițiilor clădirii dincolo de ceea se poate vedea cu ochiul liber. Un alt plus este faptul că aceasta este o metodă de verificare care nu este distructivă în niciun fel și nu deteriorează suprafaţa supusă testării în niciun fel. Atunci când este utilizată pe sistemele mecanice sau electrice, aceasta nu interferează cu echipamentele, deci nu este necesară oprirea acestora. Este posibil să fie necesare probe pentru a se studia mai bine condiţiile ascunse ale acoperişurilor sau faţadelor, dar diagnosticul termografic oferă îndrumări cu privire la efectuarea acestor probe, timpul și banii rămânând la o valoare minimă.

Cum funcţionează?

Ştiinţa din spatele termografiei în infraroșu este simplă - moleculele vibratoare generează energie electromagnetică. La temperaturi mai mari, moleculele se mișcă mai repede și eliberează mai multă energie. Această energie, radiația infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, dar poate fi detectată cu o cameră dotată cu un senzor infraroșu. Apar diferențe de temperatură sub forma unor culori diferite de lumină infraroşie. Prin intermediul analizei, culoarea devine posibilă pentru a localiza locurile din clădire care sunt excesiv de reci sau calde, ceea ce poate indica posibile defecte, cum ar fi pătrunderea apei, lipsa izolaţiei, ferestre şi uşi de proastă calitate, sau boiler ineficient.

Utilizarea luminii infraroşii pentru detectarea scurgerilor.

Odată ce apa a intrat în clădire, aceasta se răspândeşte pretutindeni și este dificil să se găsească sursa scurgerii și accesul la amploarea prejudiciului. Termografia în infraroșu este folosită în special pentru detectarea apei în locurile greu vizibile. Aceasta poate ajunge la bazele acoperișului, să pătrundă în spatele pereţilor şi să ajungă în conducte. Anchetele termografice sunt, de asemenea, eficiente pentru detectarea umidității care a ajuns până în suprafața inferioară a acoperișului și s-a infiltrat în izolație.

Dat fiind faptul că termografia în infraroşu marchează diferențele dintre componentele unei clădiri, acesta trebuie să fie efectuată în condiții corespunzătoare. Situația ideală pentru inspecția acoperișului este o zi liniştită după ce iese soarele încălzind construcţia acoperişului şi o eventuală apă ascunsă. Când apune soarele sau acoperişul este umbrit de clădirile din apropiere, acesta se răceşte, precum şi umiditatea de dedesubt. Dar apa păstrează căldura mai mult timp şi astfel, diferenţele pot fi sesizate cu uşurinţă prin intermediul diagnosticului termografic.